4Simplicity maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.
jtemplate.ru - free extensions for joomla
./images/header/blog.png

Nieuwer is niet altijd beter.

Schijn bedriegt..het spreekwoord is er niet voor niets. In het dagelijks leven zijn hier talloze voorbeelden van.

Laatst was ik met een ondernemer in gesprek die zojuist zijn complete PC-omgeving had vervangen. Alles moest duurzaam en daarom had hij de “stroomverslindende” pc’s bijna allemaal uit zijn bedrijf verbannen. Ook had hij alle laptops vervangen en hij had werkelijk niet op het geld gelet.

Overal in zijn bedrijf werkten mensen nu met de nieuwste generatie laptops. De oude laptops waren voor symbolische bedragen aan de medewerkers verkocht (ze waren immers afgeschreven in de boekhouding) en het restant van de oude laptops was aan een goed doel geschonken; ze werkten namelijk na 3 jaar op zich allemaal nog uitstekend.

Per medewerker had het verhaal hem ongeveer 800 euro aan materiaal gekost, los van de implementatie-uren die hem door de leverancier waren berekend. Omdat de totale bijbehorende investering toch wel aardig in de papieren was gelopen, had hij de geplande investeringen in zijn productielijn voor onbepaalde tijd uitgesteld; naar verwachting had hij daar hopelijk eind volgend jaar dan wel weer de ruimte voor.

Gaandeweg ons gesprek kwamen de achterliggende gedachtes en motivaties van zijn keuzes aan bod. Conclusie was dat hij een betere keus had kunnen maken voor zijn investering; achteraf gezien had zijn IT-park het niet zo nodig als hij dacht toen hij met de accountmanager van zijn huidige leverancier aan tafel had gezeten.

Met subtielere aanpassingen en een aanzienlijk lagere investering had hij hetzelfde effect kunnen bereiken. Misschien zelfs wel meer omdat er dan ook nog ruimte was geweest voor de gewenste investeringen in zijn productielijn. Deze hadden dan weer een hogere omzet tot gevolg gehad. Al met al was hij nu gevoelsmatig 2 jaar achterop geraakt ten opzichte van zijn planning.

Het eerste lampje ging bij hem branden toen ik mijn eigen laptop uit de tas haalde om hem iets te laten zien….

“Dat is een oud ding”, zei hij lachend toen ik mijn inmiddels 6 jaar oude Compaq laptop tevoorschijn haalde.

Op zich is dat natuurlijk een terechte opmerking; hij had immers net alles nieuw aangeschaft en het was vrij indrukwekkende apparatuur van dezelfde fabrikant. Je zou nu verwachten dat mijn laptop dus ook erg traag zou zijn ten opzichte van zijn zojuist hagelnieuw aangeschafte apparatuur. Ik lachte terug en plaatste de opmerking “newer is not always better…. Let maar eens op..”

Zijn volgende opmerking was een duidelijke uiting van zijn stomme verbazing toen ik binnen 10 seconden na het openklappen van mijn “oude” laptop inlogde in Windows 7. Nog groter werd zijn verbazing toen ik een Word-2010 bestandje opende en dit direct na het dubbelklikken geopend op het bureaublad stond.

“Zo! Dat is wel heel snel! Hoe kan dat?... en waarom zijn mijn nieuwe machines trager dan dit?!”

Vervolgens hebben we inhoudelijk heel erg diepgaand gepraat over de ontwikkeling van technologie en de gemiddeld slechts geringe toepassing ervan. Ook kwamen de "misleidingen in marketing" aan bod. Ik zal jullie deze details besparen, want die zijn hier niet op hun plaats.

De conclusie van onze meeting is dat dan weer wel. Over een paar maanden komen we opnieuw bij elkaar en gaan we over de hele linie zijn ICT doorlichten; Hij begrijpt dat hij er heel veel geld op kan besparen. Al was het voor nu te laat, in de toekomst overkomt hem dit niet meer.

Omdat zijn expertise niet op ICT vlak ligt, heeft het hem veel geld gekost wat hij op verschillende manieren in zijn onderneming graag had ingezet voor diverse noodzakelijke investeringen. Hiernaast was hem duidelijk dat hij zeker niet het maximale effect had bereikt met de aanschaf van zijn nieuwe laptops.

Benieuwd waar de verborgen winst in uw IT-omgeving ligt? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek of doe de MKB Quick Scan.

Op datum