4Simplicity maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.
jtemplate.ru - free extensions for joomla
./images/header/blog.png

Maar ik was toch de klant?!

Iedereen zit wel eens bij de garage. Elke auto heeft immers regulier onderhoud nodig, of niet? Zo heb ik een garage in de buurt waar ik met volle tevredenheid al 18 jaar klant ben.

Tijdens mijn laatste bezoekje zat ik gezellig aan de koffie met de garagehouder, terwijl zijn monteur  ondertussen mijn banden wisselde en de olie ververste. Omdat ik er al jaren kom, kennen we elkaar vrij goed en zit ik op dat soort momenten gewoon gezellig achter de balie. Gaandeweg ons gesprek, wilde ik even iets laten zien op internet en ik vroeg of ik even de pc mocht gebruiken die daar op de balie stond.

“Ja dat mag, maar hij is niet zo snel hoor…ik moet binnenkort een nieuwe kopen. Deze is alweer 2 jaar oud.”

Met een knipoog naar mijn vorige artikel, is dit weer een zeer concreet voorbeeld dat nieuwer niet altijd nodig of beter hoeft te zijn.

Hij had niets teveel gezegd; het duurde ruim een minuut voordat ik een browser open had en pas enkele minuten later had ik op internet de sites bereikt die ik wilde. Zoals mijn opa altijd zei “Zo traag als dikke stront in een heel dun trechtertje”.

Aangezien we wel even hadden vanwege de onderhoudsbeurt van mijn auto, zijn we hierop wat dieper ingegaan.

Het kon toch helemaal niet dat het zo langzaam was allemaal? Een garage, geen spannende software op de machines en een terminal server op de hoofdvestiging voor de branchespecifieke dingen. Iedere vestiging een internetverbinding, PC’s pas 2,5 jaar oud en toch was de boel tot ieders grote ergernis niet vooruit te branden.

Op de hoofdvestiging hadden ze destijds de pc’s gekocht en verdeeld. Dit waren standaard machines bij een merk-discounter. Ze wilden nu hetzelfde opnieuw gaan doen omdat alles zo traag was en ze dachten dat met nieuwe en snellere PC’s alles wel op zou lossen.

Deze net wat té doorsnee benadering (die je overigens overal tegenkomt), het gegeven dat de machines nog relatief jong waren en het gegeven dat ik er even de tijd voor had, zorgden ervoor dat ik een  brutale vraag stelde:

“Ik ben er toch…zal ik even kijken of ik hier iets mee kan?” Het antwoord was: “Ga vooral je gang. Als hij het maar wel blijft doen” .

Zo standaard uit de doos is niet altijd de meest handige configuratie. In dit geval bleek dat ook. De processoren van de machines waren snel zat, schijfcapaciteit genoeg, maar het intern geheugen was wat krap. Ik druk me hierbij nog netjes uit.

De machines draaiden allemaal XP. Oud besturingssysteem misschien, maar nog steeds onder service bij Microsoft (tot 2014) en dus helemaal niets mis mee. De machines hadden allemaal slechts 256 MB intern geheugen waarvan ook nog een paar MB werd afgesnoept voor de interne videokaart.

Windows XP heeft volgens Microsoft 512MB nodig, maar draait pas lekker stabiel en soepel vanaf 1 GB intern. Er veel meer geheugen dan dat in stoppen, is een beetje zonde, want een hoop mensen gebruiken dit niet. Zelf adviseer ik standaard tussen de 1 en 2 GB intern geheugen voor “normaal” gebruik.

Het toeval wilde dat ik wat passend geheugen bij me had. Ik heb het bijgeplaatst en.... het resultaat was verbluffend. De kosten slechts 25 euro materiaal en 15 minuten arbeid en analyse. Dit in plaats van zijn eerdere plan om voor 500 euro per stuk nieuwe computers te kopen die daarna nog door zijn IT-partner aangesloten zouden moeten worden.

Hij was zo blij met deze besparing dat ik het onderhoud voor niets kreeg en enkel de banden hoefde af te rekenen.

"Maar ik was toch de klant?” vroeg ik glimlachend. Hierop antwoordde hij met een knipoog “dan hoef je me tenminste voor dit gratis advies ook geen rekening te sturen”.

Vervolgens hebben we op korte termijn alle 20 PC’s in zijn garageketen voorzien van 1 GB geheugen. Nu kan hij er weer even tegenaan!

Met simpele dingen kunnen soms de meest verbluffende resultaten worden bereikt. Dit is waar 4Simplicity voor staat.

Benieuwd of dit soort “wonderen” ook binnen uw organisatie mogelijk zijn? Doe gratis de Quick Scan MKB, neem contact met ons op of laat uw gegevens achter om eens kosteloos met ons van gedachten te wisselen.

Op datum