4Simplicity maakt gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie.
jtemplate.ru - free extensions for joomla
./images/header/blog.png

Waar ben ik?! (2/3)

Na de algehele uitleg over wat de Cloud nu eigenlijk is en het vorige artikel over de meest gebruikte variant, de Public Cloud, is het nu tijd om in te zoomen op de meest gekozen zakelijke variant, de “Private Cloud”.


Zoals de naam al doet vermoeden is deze vorm wat meer besloten dan de public variant. Een ander aspect is ook dat de locatie wat meer afgelegen is. Beveiliging ligt een stukje hoger voor dit gedeelte en verreweg de meeste zakelijke aanbieders bieden deze vorm van Cloud-diensten. Hierbij wil ik aantekenen dat de twee echt aanzienlijke uitzonderingen hierop Microsoft en Google zijn; zij maken immers gebruik van de “Public cloud”

Wat maakt het “Private”?

Zoals de naam al aangeeft betreft het een “eigen stukje” dat zich bevindt op het internet. Dit houdt concreet in dat je kunt aanwijzen waar jouw ICT data zich bevindt. Dit is bv “Datacenter Telecity 3” of “op de servers van KPN, AFAS, Exact, ea.”.

In het eerste geval is dat bv. omdat je zelf in een datacenter een stukje ruimte hebt gehuurd om eigen apparatuur te plaatsen en in het tweede geval omdat je een dienst (SaaS, VPS, etc) afneemt bij een willekeurige partij. Hoewel beide gevallen de zgn. Private Cloud zijn, is er een groot verschil en dat is de verantwoordelijkheid en toepassing in je bedrijfsvoering.


Het hebben van eigen ruimte is verreweg de meest eenvoudige en flexibele, maar geeft je ook het minste garantie en service; Je bent zelf volledig verantwoordelijk. Deze variant kun je technisch zien als een extra vestiging. In plaats van de “oude” WAN-verbinding, kun je nu over je internetverbindingen zgn. tunnels aanleggen om het geheel op te nemen in je netwerk.


Dit heeft als voordeel dat je nog steeds alles in eigen beheer hebt en kunt doen en laten wat je wilt, maar zorgt er gelijktijdig ook voor dat je ook echt alles in eigen beheer hebt, incl benodigde firewalls, dikkere internetlijnen, etc. In feite breidt je gewoon je netwerk uit met een hypermoderne locatie waar alle faciliteiten optimaal aanwezig zijn.


De overstap naar de andere varianten van de Private Cloud doe je via VDI en/of VPS. Hierbij neem je je werkplekken en servers af als dienst van een leverancier. In de Private Cloud van deze leverancier neem je dan in bepaalde mate, tegen een afgemeten mate van exclusiviteit complete machines af. Dit kan een werkplek met office betekenen die je vanaf je smartphone tablet of ander browser-enabled apparaat kunt gebruiken, maar ook een server met applicaties en data, alsof deze in je netwerk staat. Combineer je deze 2 zet je technisch je volledige IT in het datacenter van de hosting partij.


Alle randzaken liggen op dat moment verder bij de leverancier, alsmede het operationeel en up to date houden van alle apparatuur die daarvoor nodig is. Aan jouw kant van de internetverbinding zul je natuurlijk wel moeten zorgen voor antivirus, en een stabiele veilige verbinding.


Wil je slechts een specifieke toepassing als bv je mail of personeelsdministratie, dan zijn hier diverse SaaS-aanbieders voor. De radio staat bol van hun reclames; iedereen kent wel Exact, AFAS of PerfectView en dat zijn er slechts een paar van de vele.


Bij deze laatste groep van SaaS aanbieders lopen ook veel bedrijven vaak onverwacht en altijd ongewenst aan tegen de kadering die hiermee gepaard gaat. Interactie met eigen automatisering of andere pakketten in de organisatie is een intensief en omslachtig gebeuren vanwege alle procedures en protocollen die de SaaS-aanbieders hanteren.


En dat is het moment waarop het financieel interessant wordt. Alle aanbieders zeggen dat alles mogelijk is, maar vertellen daarbij niet hoeveel “meerwerk” dit tegen vaak vrij hoge tarieven met zich meebrengt.


Het advies is dan ook om zeker niet vol overgave te vertrouwen op online aanbieders, want het blijven toch altijd commerciële jongens die ook graag geld verdienen; hun vaak erg grote hoofdkantoren worden echt niet met subsidiegelden betaald, maar door hun klanten die ze maar wat graag “tegen een vriendschappelijk tarief” helpen.


Neem daarom altijd een onafhankelijk deskundige mee in een traject bij “online” dienstverleners. Hierdoor kunnen de “adders in het gras” worden uitgesloten en heeft u beduidend meer zekerheid dat uw belangen worden behartigd dan wanneer u vertrouwt op de mooie ogen van die smoothtalking accountmanager die uiteindelijk gewoon voor de leverancier werkt en niet voor u.


4Simplicity kan u in dergelijke trajecten bijstaan om ervoor te zorgen dat u krijgt wat u wilt, tegen een acceptabele prijs. Kunnen we hierover eens praten? Neem dan gerust contact op voor een kennismaking.

Op datum